Patison zaiekany z indykiem w ziołach
618
0
0
udostępnij
100g
kcal 82,3
białko 7,7
węgl. 3,2
tłuszcz 4,8
cały przepis
kcal 1179,6
białko 109,9
węgl. 45,8
tłuszcz 68,9

Patison zaiekany z indykiem w ziołach

Pyszne danie w dekoracyjnej miseczce.


Składniki

Czosnek 1 ząbek
Pieprz 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Pierś z indyka 400 g
Cukinia 1 szt.
Pomidory koktajlowe 8 szt.
Olej 4 łyżki
Sos sojowy 4 łyżki
Tymianek suszony 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony 1 łyżeczka
Patison 4 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Patisony myjemy i ostrym nożem odcinamy „czapeczki”. Łyżką wydrążamy pestki /wyrzucamy/ i miąższ /kroimy w kosteczkę/. Tak przygotowane „miseczki” blanszujemy we wrzątku około 7 minut. Po wyjęciu z wrzątku patisona solimy i pieprzymy w środku. Świeże zioła myjemy, osuszamy, obrywamy listki z gałązek i siekamy. Filet z indyka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy sosem sojowym i ziołami. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany ząbek czosnku i indyka.

Smażymy tak długo, aż każdy kawałek będzie przyrumieniony. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki i tniemy w drobną kostkę, mieszamy z pokrojonym patisonem, solimy i pieprzymy. Jeśli cukinia jest mała=młoda, nie ma potrzeby obierać jej ze skórki. Patisony napełniamy indykiem i warzywami, nakrywamy czapeczkami i zapiekamy 40 minut.