Szarlotka francuska
862
1
0
udostępnij
100g
kcal 187,1
białko 1,6
węgl. 27,7
tłuszcz 8,3
cały przepis
kcal 2752,3
białko 23,6
węgl. 407,6
tłuszcz 122,5

Szarlotka francuska

Inna wersja popularnego ciasta - bez ciasta!


Składniki

Jabłka 1 kg
Masło 100 g
Cynamon 1 łyżeczka
Cukier 9 łyżek
Płatki migdałowe 10 g
Suszone figi 100 g
Andrut waflowy 100 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Tortownicę 23cm smarujemy obficie masłem, dno i boki wykładamy kawałkami andruta, wstawiamy do lodówki. Jabłka kroimy w cienkie plasterki /najlepiej na szatkownicy do ogórków na mizerię/. Dzielimy jabłka na 3 porcje. Pierwszą rozkładamy na spodzie tortownicy, oprószamy 3 łyżkami cukru, cynamonem połową rodzynek oraz połową startego na tarce, zimnego masła. Na tym układamy kolejną warstwę jabłek i pozsypujemy 3 łyżkami cukru, cynamonem i pozostałymi rodzynkami. Całość przykrywamy ostatnią warstwą jabłek, posypujemy 3 łyżkami cukru i pozostałymi wiórkami masła. Warstwy lekko uklepujemy, owijamy tortownicę folią aluminiową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy folię i ponownie uklepujemy szarlotkę. Po upieczeniu studzimy. Podajemy z bitą śmietaną.