Tarta z łososiem i ricottą
734
0
0
udostępnij
100g
kcal 218,5
białko 9
węgl. 15,6
tłuszcz 13,6
cały przepis
kcal 2930,8
białko 120,7
węgl. 209,2
tłuszcz 182,6

Tarta z łososiem i ricottą

Lekka tarta na kruchym spodzie, pyszna i delikatna!


Składniki

żółtko 1 szt.
Pieprz 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Wędzony łosoś 100 g
Oliwki czarne 6 szt.
Pomidory koktajlowe 6 szt.
Mąka pszenna 250 g
Jogurt naturalny 100 g
Masło 125 g
Koperek 1 łyżeczka
Woda 5 łyżek
Ser ricotta 250 g
Gorgonzola 50 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Kruche ciasto
Mąkę mieszamy z solą, sypiemy na blat/stolnicę robiąc kopczyk z wgłębieniem na środku. Dodajemy żółtko i wrzucamy zimne masło w niewielkich kawałkach. Całość siekamy energicznie nożem i dolewając stopniowo wodę szybko zagniatamy, aż będzie gładkie. Chłodzimy godzinę.
Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni, natomiast zamrożone około miesiąca.
Farsz
Wyklejamy formę do tart kruchym ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem/fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Serek ricotta mieszamy z jogurtem i jajkami, doprawiamy delikatnie solą, obficie pieprzem i ziołami. Na podpieczonym, kruchym spodzie układamy plastry łososia, pokruszona gorgonzolę, połówki oliwek. Całość zalewamy serową masą i układamy na górze połówki pomidorów koktajlowych. Zapiekamy około 40 minut. Odstawiamy na 15-20 minut, żeby masa stężała i dała się ładnie kroić.
Tarta jest doskonała również na zimno.