Ciasteczka cytrynowe z makiem
723
1
0
udostępnij
100g
kcal 292
białko 7,9
węgl. 49,9
tłuszcz 6,3
cały przepis
kcal 1082,9
białko 29,4
węgl. 184,9
tłuszcz 23,4

Ciasteczka cytrynowe z makiem

Małe, kruche ciasteczko, idealne dla łasuchów.


Składniki

Skórka cytrynowa 1 łyżka
żółtka 2 szt.
Sól ½ łyżeczki
Mąka pszenna ½ szklanki
Cukier ½ szklanki
Soda oczyszczona ¼ łyżeczki
Ekstrakt waniliowy ½ łyżeczki
Mak 2 łyżki

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę mieszamy w dużej misce z solą i sodą. Żółtka, ziarenka wanilii, skórkę cytrynową, cukier, olej i mak mieszamy i wlewamy do miski z mąką . Mieszamy łyżką wyrabiając lepkie ciasto. Przy użyciu łyżeczki formujemy maleńkie kulki, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W przepisie jest napisane, żeby kulki lekko spłaszczyć. Moje spłaszczone wyszły totalnie płaskie i duże, więc następnej partii nie dociskałam i wyszły idealne, lekko uniesione na środku. Pieczemy 10 – 14 minut. Studzimy na kratce.
Można przełożyć marmoladą.