Pizzomuffiny
676
1
0
udostępnij
100g
kcal 309,7
białko 12,2
węgl. 16,9
tłuszcz 21,5
cały przepis
kcal 2496,3
białko 98,6
węgl. 136,1
tłuszcz 173,4

Pizzomuffiny

Pyszny mariaż muffinów i pizzy!


Składniki

Jajka 3 szt.
Mleko 100 ml
Pieprz 1 łyżeczka
Ser żółty 100 g
Sól ½ łyżeczki
Szynka 10 g
Kabanosy 100 g
Mąka pszenna 160 g
Sos pomidorowy 2 łyżki
Olej 100 ml
Oregano suszone 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Połowę sera trzemy na tarce o dużych oczkach, połowę kroimy w kostkę. Papilotki wkładamy do formy na muffiny /keksówkę wykładamy papierem do pieczenia/. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Dosypujemy oregano. Mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy jajka z mlekiem i olejem. Łączymy zawartość obu misek i energicznie mieszamy. Dodajemy pokrojone kabanosy i kostki sera żółtego. Mieszamy, żeby składniki równomiernie rozłożyły się w cieście. Masę przekładamy do papilotek bądź formy i wstawiamy do piekarnika. Wyjmujemy po 15 minutach i wierzch smarujemy sosem pomidorowym, układamy szynkę pokrojoną w słupki i posypujemy tartym serem. Pieczemy kolejne 15 minut.

Są znakomite na ciepło, a jeśli coś się uchowa do następnego dnia, są też idealne na drugie śniadanie!