Cytrynowo-miętowy dżem z cukinii
915
0
0
udostępnij
100g
kcal 73,9
białko 1
węgl. 17
tłuszcz 0,3
cały przepis
kcal 1640,4
białko 23,1
węgl. 378,3
tłuszcz 5,6

Cytrynowo-miętowy dżem z cukinii

Zaskakujący w smaku dżem z... warzywa :)


Składniki

Cytryna 1 szt.
Cukinia 1.5 kg
Cukier 300 g
Limonka 1 szt.
Mięta pieprzowa 1 szklanka
Laska wanilii 1 szt.
Galaretka cytrynowa 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Obraną cukinię kroimy w małe kawałki, wrzucamy do garnka i podlewamy wodą. Dusimy około 45 minut, aż zmięknie. Blenderujemy. Do pulpy dodajemy cukier, galaretkę, sok i skórkę z cytryny i limonki. Wanilię przekrawamy wzdłuż i przy pomocy noża wydłubujemy ziarenka, które dodajemy do garnka. Dorzucamy też cała, opróżnioną laskę, którą wyjmujemy przed przelaniem przecieru do słoików. Miętę związujemy bawełnianą, biała nitką, dorzucamy do garnka i po około 10-15 minutach wyjmujemy pęczek. Całość gotujemy jeszcze 45 minut.

Słoiki myjemy i wypiekamy w piekarniku nagrzanym do 80 stopni C przez około 30 minut. Nakrętki dokładnie wyparzamy wrzątkiem. Do gorących słoików nalewamy dżem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia. Tak przygotowanych przetworów nie musimy już pasteryzować.