Lasagne Bolognese
868
0
0
udostępnij
100g
kcal 176,1
białko 7,6
węgl. 6,4
tłuszcz 13,5
cały przepis
kcal 2571,5
białko 111,3
węgl. 94
tłuszcz 196,5

Lasagne Bolognese

Pożywne włskie danie z makaronu i mięsa.


Składniki

Bazylia 2 łyżeczki
Cebula 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Mleko 2 szklanki
Oliwa 1 łyżka
Pieprz 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Mąka 3 łyżki
Masło 3 łyżki
Przecier pomidorowy 300 g
Oregano 2 łyżeczki
Mięso mielone 500 g
Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie. Uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być różowe. Zalewamy całość pomidorami/sosem pomidorowym i dodajemy zioła do smaku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 20 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze około 10 minut, żeby sos odparował. Nie może mieć zbyt dużo płynu.
W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy zasmażka jest gotowa, powoli dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy odrobiną gałki i białym pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 20x30cm układamy na przemian: makaron, warstwa sosu bolognese, beszamel. Układamy 3-4 warstwy, na górę wylewamy pozostały beszamel. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 15 minut do przestygnięcia. Danie się wtedy „zsiądzie” i będzie łatwo je podzielić i wyjąć kawałki, które nie będą się rozpadać.
Kiedyś wierzch posypywałam jeszcze żółtym serem, ale uważam, że jest zbędny. Jeśli macie ochotę, możecie go dodać.