Zapiekanka z cukinią i piniolami
799
0
0
udostępnij
100g
kcal 61,8
białko 2
węgl. 7
tłuszcz 3,1
cały przepis
kcal 1146,4
białko 37,1
węgl. 129
tłuszcz 57,5

Zapiekanka z cukinią i piniolami

Pyszne i szybkie danie z jesiennych warzyw.


Składniki

Czosnek 1 ząbek
Ziemniaki 4 szt.
Cukinia 2 szt.
śmietana 200 ml
Sos sojowy 2 łyżeczki
Pepperoncino suszone 1 szczypta
Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Piniole ¼ szklanki

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Obrane ziemniaki i cukinię ze skórką kroimy w talarki o grubości ok. 5mm. W formie do zapiekania /użyłam formy do tarty/ układamy na przemian plastry ziemniaków i cukinii. Warzywa delikatnie solimy i pieprzymy, posypujemy ziołami. Śmietanę mieszamy z sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Zalewamy mieszanką warzywa i ewentualnie rozsmarowujemy pędzelkiem, żeby pokryć wszystkie talarki. Posypujemy piniolami i peperoncino.

Zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku /góra i dół/ przez około 40 minut.

*Piniole można śmiało zastąpić orzechami włoskimi.

**Jeśli nie mamy peperoncino, możemy użyć ostrej, sproszkowanej papryki.