Tagliatelle con spinaci
910
0
0
udostępnij
100g
kcal 192,4
białko 4,7
węgl. 24,7
tłuszcz 8,6
cały przepis
kcal 1362,8
białko 33
węgl. 174,7
tłuszcz 60,8

Tagliatelle con spinaci

Po prostu pyszna pasta ze szpinakiem.


Składniki

Bazylia suszona 1 łyżeczka
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Szpinak 150 g
Makaron 200 g
śmietana 18% 1 szklanka
Masło 2 łyżki
Oregano suszone 1 łyżeczka
Ostra papryka 1 szczypta

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Powinien być al dente. Na patelni roztapiamy masło, szklimy na nim drobno posiekaną cebulę oraz przesmażamy krótko przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy opłukane liście szpinaku i mieszamy całość delikatnie aż cały szpinak się stopi :) Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz papryką według własnego uznania i dodajemy na patelnię. Chwilę dusimy, aż składniki i smaki się połączą. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Broń boże nie przelewamy go zimną wodą!!! Pewnie Was dziwi, że to zaznaczam, ale napatrzyłam się na wiele osób, które to robią ZAWSZE. Makaron do sosu musi mieć „klej”, dzięki któremu sos=esencja potrawy z niego nie spłynie. Zimną wodą to sobie kluski do rosołu można hartować… Całość mieszamy i nakładamy na talerze. Można posypać wiórkami parmezanu bądź innym tartym serem.