Zupa z dyni z pikantnymi pulpecikami
622
0
0
udostępnij
100g
kcal 112,8
białko 4,4
węgl. 7,7
tłuszcz 7,3
cały przepis
kcal 2010,7
białko 79,1
węgl. 136,6
tłuszcz 130,9

Zupa z dyni z pikantnymi pulpecikami

Pożywna, jesienna zupa-krem z pikantnym akcentem


Składniki

Jajko 1 szt.
Marchew 4 szt.
Pieprz 1 szczypta
Pietruszka 2 szt.
Sól 1 szczypta
Por 1 szt.
Seler 1 szt.
Mąka pszenna 2 łyżki
Masło 2 łyżki
Olej 4 łyżeczki
Imbir 1 łyżeczka
Mięso mielone 250 g
Bułka tarta 2 łyżki
Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
Dynia 250 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Marchew kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z pietruszką i selerem. Pora przesmażamy na maśle. Dorzucamy go do pozostałych warzyw, zalewamy wszystko wodą i gotujemy. Gdy marchew lekko zmięknie, na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię i dorzucamy do garnka. Gdy dynia troszkę się rozgotuje wyjmujemy pietruszkę i selera a resztę blenderujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i doprowadzamy do wrzenia.
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, imbir i chwilę wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące i smażymy chwilę na rozgrzanym oleju. Odkładamy do odsączenia na papierowy ręcznik.
Zupę rozlewamy do misek i dorzucamy na wierzch po kilka pulpecików. Można podawać z łyżką kwaśnej śmietany.