Domowy i szybki chleb pszenny z ziołami
2305
5
0
udostępnij
100g
kcal 210,7
białko 6,1
węgl. 44,4
tłuszcz 0,2
cały przepis
kcal 1834,8
białko 53,3
węgl. 386,8
tłuszcz 2,1

Domowy i szybki chleb pszenny z ziołami

Chleb tak prosty i smaczny, że nie będziecie chcieli kupować w piekarni


Składniki

Bazylia 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Mąka pszenna typ 650 500 g
Oregano 1 łyżeczka
Woda 300 ml
Drożdże świeże 50 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Od jakiegoś już czasu nie kupujemy pieczywa. Ten przepis jest zbyt prosty, a wypieczony chleb zbyt smaczny i tani, abyśmy wydawali pieniądze na pieczywo z ulepszaczami.

Podaję przepis na bochenek o wadze około 600 gram (wielkość keksówki).

Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiam. W tym czasie mieszam ze sobą suche składniki i dolewam do nich drożdże. Wyrabiam na gładkie ciasto i odstawiam na 15-30 minut. Po tym czasie wyrabiam ponownie i formując z ciasta walec długości keksówki wkładam je do blaszki, a potem do zimnego piekarnika. Nastawiam na 200 stopni i piekę przez około 30-40 minut. Uważajcie, by ciasto się nie przypaliło. Jeśli będzie się zbytnio przyrumieniać, należy zmniejszyć temperaturę.

Polecam jeść na ciepło z oliwą, serem pleśniowym i pomidorem. Ja właśnie idę to zrobić :)