Ciasto mocno czekoladowe
817
1
0
udostępnij
100g
kcal 368,9
białko 4,1
węgl. 38,5
tłuszcz 21,6
cały przepis
kcal 5016,3
białko 56,1
węgl. 523
tłuszcz 293,3

Ciasto mocno czekoladowe

Zaskakujące ciasto czekoladowe z... burakami!


Składniki

Buraki 300 g
Jajka 3 szt.
Sól 1 szczypta
Mąka pszenna 200 g
Masło 1 łyżeczka
Ciemne kakao 30 g
Olej słonecznikowy 240 ml
Cukier 300 g
Soda oczyszczona 1.5 łyżeczki
Gorzka czekolada 85 g
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Buraki ugotować w małej ilości wody, do miękkości.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W osobnej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Buraki zetrzeć na najdrobniejszej tarce lub zblendować - mają mieć konsystencję papki. Powoli dodać ugotowany puree z buraków, rozpuszczoną czekoladę i wanilię do mieszaniny jaj. Wymieszać delikatnie do połączenia składników.
Przesiać kakao, mąkę, sodę i sól. Dodać do buraczanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać masę do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche.