Tarte Tatin
825
0
0
udostępnij
100g
kcal 291,6
białko 3,4
węgl. 33,5
tłuszcz 15,6
cały przepis
kcal 2825,9
białko 33,1
węgl. 325,1
tłuszcz 151,1

Tarte Tatin

Kruche, cienkie ciasto i jabłka, a to wszytsko postawione na głowie!


Składniki

żółtko 1 szt.
Sól 1 szczypta
Jabłka 4 szt.
Mąka pszenna 250 g
Masło 50 g
Cukier 100 g
Woda 6 łyżek

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Mąkę mieszamy z solą, sypiemy na blat/stolnicę robiąc kopczyk z wgłębieniem na środku. Dodajemy żółtko i wrzucamy zimne masło w niewielkich kawałkach. Całość siekamy energicznie nożem i dolewając stopniowo wodę szybko zagniatamy, aż będzie gładkie. Chłodzimy godzinę.
Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni, natomiast zamrożone około miesiąca.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Na patelni topimy masło z cukrem na jasny karmel. Uważamy, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Karmel przelewamy na formę to tart, rozprowadzamy pędzelkiem, jeśli potrzeba. Układamy ściśle jabłka tak, żeby na siebie zachodziły. Rozwałkowujemy kruche ciasto na grubość około 3mm i wycinany koło o średnicy odrobinę większej od średnicy formy na tartę. Układamy płat ciasta na jabłkach i boki zakładamy do środka formy, żeby okrywały szczelnie jabłka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Po wyjęciu nakrywamy formę większym talerzem/paterą i jednym, płynnym, szybkim ruchem przekręcamy formy.

Voila!