Kurczak w potrawce
1576
0
0
udostępnij
100g
kcal 115,9
białko 10,3
węgl. 3,9
tłuszcz 6,5
cały przepis
kcal 663,3
białko 59,1
węgl. 22,1
tłuszcz 37

Kurczak w potrawce

Kurczak duszony z warzywami ze śmietaną


Składniki

Marchew 1 szt.
Pieprz 2 szczypty
Natka pietruszki 1 łyżka
Sól 1 szczypta
Pietruszka 1 szt.
Seler 50 g
śmietana 18% 2 łyżki
Udko kurczaka 2 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

U Babci bywam 1-2 razy w roku, przede wszystkim dlatego, że mieszka ode mnie 300km, ale też dlatego, że nie chcę zawracać jej głowy. Wiecie jak to jest z Babcią… nigdy nie wytłumaczysz jej, że nie jesteś głodny… a Ona zawsze robi wesele, tzn. przyjeżdżam z Mężem, a jedzenia jest na 5 osób ;) albo i więcej! A gdy wyjeżdżam samochód jest tak obciążony jedzeniem, że muszę jechać wolniej niż zwykle ;) No, ale z wizytą u Babci wiąże się też ogromna ochota na kurczaka w potrawce, który w jej wykonaniu jest po prostu niebem w gębie! Dzisiejszy obiad robiłam według jej przepisu, wyszło pysznie, ale nie tak pysznie jak wtedy, gdy robi to Babcia :)

Jak przygotować?
Kurczaka dzielę na podudzie i pałki, solę i pieprzę. Odstawiam na 30 minut lub całą noc. Po tym czasie obsmażam na niewielkiej ilości oleju starte warzywa i kurczaka, tak by zarumieniła się skórka. Zalewam wrzącą wodą do wysokości mięsa i pozwalam dusić się przez około 1,5-2h. Po tym czasie rozrabiam śmietanę z 2-3 łyżkami mąki i szczyptą soli, powoli dolewam wywar z kurczaka do śmietany i mieszam. Tak zahartowaną i dobrze wymieszaną śmietanę bez grudek wlewam do kurczaka i doprowadzam do wrzenia. Można doprawić pieprzem i solą. Mieszam dokładnie i gotuję jeszcze ze 3 minuty. Gotowe! Teraz tylko wyłożyć mięso na makaron i polać obficie sosem :) Posypałam świeżą, posiekaną pietruszką. Pycha!!