Bakłażan faszerowany "na stojąco"
859
2
0
udostępnij
100g
kcal 153
białko 5,2
węgl. 3,3
tłuszcz 13,5
cały przepis
kcal 1367,1
białko 46,1
węgl. 29,1
tłuszcz 120,7

Bakłażan faszerowany "na stojąco"

Pyszne, sycące danie o intensywnym smaku.


Składniki

Bakłażan 2 szt.
Jajka 2 szt.
Pieprz ½ łyżeczki
Boczek wędzony 100 g
Twarożek kozi 200 g

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Z bakłażanów odcinamy góry te z „zieloną czapeczką” i używając łyżeczki wycinamy ze środka pestki, pozostawiając miąższ na ściankach. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej wydrążone oberżyny. Blanszujemy przez 5 minut. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni przez około 2-3 minuty. W misce mieszamy kozi serek z boczkiem i jajkami. Doprawiamy pieprzem. Nie solimy, bo zarówno serek, jak i boczek są już wystarczająco słone. Powstała masę wkładamy do bakłażanów. Całość zapiekamy „na stojąco” ja swoje bakłażany postawiłam w kokilkach w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.
Podajemy z sałatką z pomidorów i kolendry.
Mój bakłażan ma nową czapeczkę z resztek kruchego ciasta, ale nie jest to konieczne ;)