Bułeczki z makiem
2236
1
0
udostępnij
100g
kcal 213,9
białko 5,8
węgl. 45
tłuszcz 0,5
cały przepis
kcal 3798,8
białko 103
węgl. 798,4
tłuszcz 8,2

Bułeczki z makiem

Pyszne i szybkie.


Składniki

Mleko 3 łyżki
Sól 2 łyżeczki
Mąka pszenna 1 kg
Miód 2 łyżeczki
Woda ciepła 600 ml
Drożdże świeże 50 g
Mąka ziemniaczana 3 łyżki
Mak 1 łyżka

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Te bułeczki to po prostu obłęd i niebo w gębie :) Starałam się i starałam, ale NIGDY nie wszyły takie jak dziś. Żałuję, że nie ma mojego Męża, by mógł spróbować na ciepło. Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Powiem też, jak zrobić rogale z tego samego przepisu. Koszt takiego pieczywa w tej ilości to tylko 1,92zł. Powiedzcie mi gdzie kupicie w tej cenie taką ilość pysznych bułeczek?



Składniki na 8 bułek i 8-10 rogali (lub po prostu na 16 bułek :) ) :

1 kg mąki (ja używam z Biedronki typ 650)
pół kostki drożdzy
600 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
kilka łyżek mleka (do posmarowania bułeczek)
kilka łyżeczek maku (do posypania)
2 łyżeczki miodu
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Opcjonalnie:

pestki słonecznika
pestki dyni
soja
ulubione zioła
siemię lniane
otręby owsiane, itp.



Drożdże rozpuszczam z miodem w ciepłej wodzie i odstawiam na zimnego piekarnika, by urosły. W tym czasie do miski wsypuję wszystkie składniki i mieszam. Dolewam drożdże z wodą wyrabiam łopatką, potem ręką aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Można ten etap przyspieszyć wkładając przykryte ściereczką ciasto do lekko nagrzanego piekarnika (do 50 stopni) na kilka minut. Nie można trzymać zbyt długo, bo ciasto może się zagotować i będzie po ptakach ;) Po wyrośnięciu wyrabiam przez 5-7 minut. Dzielę ciasto na dwie części. Z jednej przyrządzam bułeczki, a z drugiej rogale.

A więc jedną z części dzielę na 8 i formuję bułeczki, układam na papierze do pieczenia, lekko przyciskam, by je rozpłaszczyć. Nacinam delikatnie każdą z bułek, smaruję mlekiem i posypuję makiem. Wstawiam do nienagrzanego piekarnika i ustawiam grzanie na 200 stopni. Piekę ok. 30 minut.

Rogale: drugą część ciasta dzielę na 8 i każdą rozwałkowuję na cienki placek. Zwijając rozciągam trochę ciasto by widać było warstwy ciasta, układam w kształt rogala :) Smaruję mlekiem, posypuję makiem i piekę tak samo jak bułeczki. POLECAM!!!!