Kacza pierś z sosem malinowym
699
0
0
udostępnij
100g
kcal 275,2
białko 11,4
węgl. 1,4
tłuszcz 24,8
cały przepis
kcal 2976,9
białko 123,3
węgl. 14,7
tłuszcz 268,8

Kacza pierś z sosem malinowym

Pyszna pierś z chrupiącą skórką podana z aksamitnym, malinowym sosem. Pychota!


Składniki

Pieprz czarny mielony 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Pierś kaczki 1 szt.
Maliny w syropie 100 ml
Masło 1 łyżka
Miód akacjowy 1 łyżka
Rozmaryn suszony ½ łyżeczki
Whisky 50 ml

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Skórę na piersi nacinamy w kratkę, co ułatwi wysmażanie oraz pozwoli na przenikanie smaków w głąb mięsa. Przygotowujemy marynatę z miodu, soli, pieprzu, rozmarynu i nacieramy nią mięso. Wkładamy na 10 minut do lodówki. Na rozgrzaną, suchą patelnię kładziemy mięso skórą do dołu. Smażymy 7-8 minut i przewracamy na drugą stronę. Smażymy kolejne 4-5 minut, następnie patelnię przykrywamy, zmniejszamy moc kuchenki i tak dosmażamy kolejne 8-10 minut. Mięso powinno być miękkie w dotyku, wtedy pozostanie lekko krwiste. Jeśli będzie mocno wysmażone, stanie się twarde.
Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok, żeby odpoczęło. Zwiększamy moc pod patelnią i do tłuszczu, który wytopił się ze skóry dolewamy whisky. Gdy płyn częściowo odparuje dodajemy maliny razem z zalewą. Owoce rozdrabniamy łyżką i dodajemy masło. Po około 1-2 minutach od rozpuszczenia się masła przelewamy sos do miseczki, przecierając go uprzednio przez sitko, aby pozbyć się pestek i otrzymać aksamitny sos. Doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba.