Pasta grzybowo-pomidorowa
1818
0
0
udostępnij
100g
kcal 42,5
białko 1,5
węgl. 7,5
tłuszcz 0,5
cały przepis
kcal 518,8
białko 18,2
węgl. 91,5
tłuszcz 6,3

Pasta grzybowo-pomidorowa

Do pizzy, do omletów i jajecznicy...


Składniki

Bazylia 1 szczypta
Cebula 1 szt.
Marchew 1 szt.
Pieprz 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Pietruszka korzeń 1 szt.
Seler 1 szt.
Przecier pomidorowy 50 ml
Oregano 1 szczypta
Kurki 500 g
Rozmaryn 1 szczypta

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Zastanawiałam się co zrobić z woreczkiem mrożonych kurek, które zebrała dla mnie moja Babcia. Pomyślałam o paście i znalazłam przepis, który mnie zainspirował.

Wszystko w proporcjach na oko, ale raczej 2 razy więcej grzybów, niż warzyw.

Grzyby podgotowałam. Włoszczyznę, którą ostatnio przyrządziłam i zamroziłam, właśnie na takie okazje jak ta, szklę z cebulą na oliwie. Przyprawiam solą, pieprzem i ziołami (u mnie: rozmaryn, oregano i bazylia). Grzyby odcedzam, studzę i mielę w maszynce, dodaję do warzyw. Smażę razem około 5 minut i dodaję średni słoiczek przecieru pomidorowego (ilość przecieru według gustu). Mieszam dokładnie, próbuję i ewentualnie przyprawiam. Taką pastę przekładam do wyparzonych słoików i będę wykorzystywać do:

pizzy
makaronu
zapiekanek
kanapek
być może quesadillas
smażonych ziemniaków
i wielu innych :)