Risotto z brązowego ryżu
1898
1
0
udostępnij
100g
kcal 107,9
białko 3,5
węgl. 18,8
tłuszcz 2,1
cały przepis
kcal 1079,4
białko 35,5
węgl. 187,7
tłuszcz 20,7

Risotto z brązowego ryżu

Troszkę zdrowiej i smaczniej niż zawsze :)


Składniki

Marchew 1 szt.
Pieprz 1 szczypta
Sól 1 szczypta
Szparagi 20 szt.
Brązowy ryż pękaty 1 szklanka
Parmezan 2 łyżki
Papryka zielona ½ szt.
śmietanka kremówka ¼ szklanki

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

W sezonie szparagowym szkoda było mi wyrzucać zdrewniałych końcówek szparagów. Zamroziłam więc wszystkie z myślą o właśnie tym risotto. Było pyszne :)



Składniki na wywar:

ok. 20 zdrewniałych końcówek szparagów
1 starta na dużych oczkach marchew
kawałek papryki zielonej

Do risotto:

szklanka brązowego okrągłego ryżu
1/4 szklanki kremówki
sól, pieprz
odrobina startego sera



Wywar gotujemy w 2 litrach wody ok. 40 minut do godziny. Przyprawiamy sola i pieprzem do smaku. Ryż prażymy chwilę na suchej patelni, po czym zalewamy chochlą wrzącego wywaru i czekamy aż wchłonie cały płyn. Wlewamy znów chochlę wywaru i tak aż do miękkości ryżu. Ryż brązowy gotuje się około 30 minut, ale nie będzie tak miękki jak zwykły biały ryż. Nastawcie się więc proszę na twardość al dente ;) Pod koniec dodajemy kremówkę, która nada cudownego smaku. Podajemy w głębokich talerzach posypując startym serem. Idealne do tego okazało się białe słodkie wino. Pycha!