Kokosowa panna cotta
1823
0
0
udostępnij
100g
kcal 195,4
białko 2,9
węgl. 23
tłuszcz 10,5
cały przepis
kcal 1330,6
białko 20
węgl. 156,5
tłuszcz 71,8

Kokosowa panna cotta

Szybki i pyszny deser kokosowy z syropem kawowym.


Składniki

Woda 3 łyżki
Cukier puder 75 g
Kawa mocna 100 ml
żelatyna 1 łyżka
Wiórki kokosowe 50 g
Mleko kokosowe 400 ml

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Wzięłam udział w konkursie i dzięki Bogu! Bo to, co wyszło jest po prostu niebiańskie :) Idealna konsystencja, idealny smak… Po prostu deser nr 1 ;)

Polecam wszystkim, bo jest tani, łatwy i szybki w wykonaniu.

Ciągle czuję ten smak…. mmmm….



Składniki:

400 ml mleka kokosowego
2/3 filiżanki wiórków kokosowych
1/2 filiżanki cukru pudru + 1 łyżka
3 łyżki ciepłej wody
1 łyżka żelatyny
Filiżanka mocnej kawy

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Mleko podgrzać w rondelku, dodać cukier i wiórki (nie gotować). Ciągle mieszając dodać rozpuszczona żelatynę. Mieszać i podgrzewać ok. 3 minut. Przelać masę do filiżanek, ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Przed wyjęciem przygotowujemy syrop: do rondelka wlewamy filiżankę mocnej kawy i dodajemy łyżkę cukru pudru. Gotujemy, aż zmniejszy objętość do 1/3 objętości filiżanki.

Filiżanki z panna cottą wyjmujemy z lodówki, brzegi odkrawamy za pomocą noża i na chwilę wkładamy filiżankę do ciepłej wody. Wykładamy panna cottę na talerzyk i polewamy syropem kawowym. Pyyyyyychaaaaa!!!!!!!!!!!!