Zielone warzywa zapiekane pod beszamelem
835
1
0
udostępnij
100g
kcal 118,9
białko 7,7
węgl. 6,2
tłuszcz 7,2
cały przepis
kcal 1274,4
białko 82,1
węgl. 66,5
tłuszcz 76,7

Zielone warzywa zapiekane pod beszamelem

Brokuły, brukselki i zielona papryka.


Składniki

Brokuł 300 g
Jajko 2 szt.
Pieprz 1 szczypta
Ser żółty 150 g
Sól 1 szczypta
Brukselka 300 g
Mąka 2 łyżki
Masło 2 łyżki
Papryka zielona 1 szt.
Gałka muszkatołowa 1 szczypta

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Brokuły i brukselkę gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Wysmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i przełóż do niego warzywa. Dodaj kawałki papryki. Przygotuj sos beszamelowy.
W małym garnku rozpuść masło, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej powoli mleko, ciągle mieszaj by nie powstały grudki.Gdy sos zgęstnieje odstaw go z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Wylej sos na warzywa. Na wierzchu posyp serem. Zapiekaj w piekarniku w 180C przez 10 minut. Smacznego!

babeczkapiecze.blogspot.com