Błyskawiczne palmiery
1633
0
0
udostępnij
100g
kcal 404,2
białko 1,7
węgl. 81,7
tłuszcz 7,4
cały przepis
kcal 1111,5
białko 4,7
węgl. 224,8
tłuszcz 20,4

Błyskawiczne palmiery

Deser dla niespodziewanych Gości


Składniki

Cukier 1 szklanka
Gotowe ciasto francuskie 1 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Gotowe ciasto wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Przygotowujemy papier do pieczenia o wymiarach nieco większych od tego, na którym kupiliśmy ciasto. Na „nasz” pergamin rozsypujemy pół szklanki cukru tak, aby cała jego powierzchnia była pokryta kryształkami i kładziemy na nim ciasto „oryginalnym” papierem do góry, czyli ciastem na cukier. Rękoma delikatnie dociskamy ciasto żeby cukier się w nie wwałkował. Tak, można użyć wałka, ale raczej do docisku, niż do rozwałkowania :) Odklejamy papier z góry ciasta i posypujemy je pozostałym cukrem. Ponownie przykładamy odklejony papier i wciskamy cukier w ciasto od góry. Rolujemy krótsze boki z obydwu stron do środka. Lekko ściskamy i wkładamy do zamrażalnika na 5-10 minut /owinięte papierem do pieczenia/. Po wyjęciu kroimy ostrym nożem na 5 mm plastry. Układamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Pieczemy 6 minut na złoty kolor, przewracamy delikatnie za pomocą łopatki na druga stronę i dopiekamy jeszcze 3-4 minuty.

Ciastek z jednego arkusza gotowego ciasta wychodzi akurat tyle, żeby zapełnić całą blachę. „Na później” nie zostają nawet okruszki :)