Gazpacho andaluzyjskie
871
0
0
udostępnij
100g
kcal 70,6
białko 1,3
węgl. 5
tłuszcz 4,8
cały przepis
kcal 1218,4
białko 22,5
węgl. 86,2
tłuszcz 82,6

Gazpacho andaluzyjskie


Składniki

Pomidor 4 szt.
Cebula 1 szt.
Ogorek 1 szt.
Oliwa 6 łyżek
Papryka 2 szt.
Kajzerka 1 szt.
Ocet winny 2 łyżki

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Pomidory musimy najpierw obrać ze skórki - będzie łatwiej je rozdrobnić i przetrzeć przez sitko w końcowym etapie przygotowywania. Najłatwiej jest zalać je wrzątkiem i odstawić na pół godziny - skórka odejdzie sama. Bułkę zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą aby się rozmoczyła.
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsza kawałki i rozdrabniamy przy pomocy blendera. Dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, oliwę, ocet winny i sól do smaku. Kiedy skończymy mieszać, przecieramy gotowe gazpacho przez drobne sitko, aby oddzielić nasionka i większe kawałki warzyw.
Potrawę podajemy mocno schłodzoną, w temperaturze 5-8 stopni.

www.kalorycznie.org