Rosołek na filecie
843
0
0
udostępnij
100g
kcal 56,1
białko 6,3
węgl. 5,7
tłuszcz 0,8
cały przepis
kcal 735,6
białko 82,2
węgl. 74,4
tłuszcz 10,6

Rosołek na filecie

Rozgrzewający przepyszny rosołek na filecie


Składniki

Kapusta biała 150 g
Cebula 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Kurczak filet 300 g
Marchew 3 szt.
Pieprz 1 łyżeczka
Pietruszka natka 35 g
Sól 1 łyżeczka
Pietruszka korzeń 1 szt.
Por 1 szt.
Seler korzeniowy ½ szt.
Kostka rosołowa 2 szt.

Dodaj składnki do lodówki
i wyszukaj podobne przepisy

Przepis

Przygotuj ok 2 litrów wody, następnie umyj filet i wrzuć go do garnka z wodą, nastaw na mały ogień i powoli gotuj ok 30 minut.
W tym czasie przygotuj warzywa:
pietruszkę, umyj, obierz i pokrój w kosteczkę;
selera, umyj, obierz i pokrój w kosteczkę;
pora, umyj i pokrój w cienkie plasterki;
kapustę, umyj i cienko poszatkuj;
marchew, umyj, obierz i pokrój w ok centymetrowe talarki.
Wyciągnij filet z wody, dodaj do niej wszystkie warzywa. Gdy filet trochę ostygnie pokrój go w kosteczkę i dorzuć do garnka z warzywami.
Cebulę obierz, przekrój na pół, nabij na nóż i opal z każdej strony nad ogniem, ewentualnie zrób to na suchej rozgrzanej patelni. Tak przygotowaną cebulę dodaj do rosołku i w ten sam sposób przygotuj czosnek.
Po ok 10 minutach dodaj sól i pieprz do smaku i w razie konieczności kostkę rosołową. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z makaronem.
Smacznego!